Hoe bereid je de ondervloer voor op een parketvloer?
Voor de voorbereiding van je ondervloer heb je dit gereedschap nodig: een vochtmeter, een stofzuiger, egaliseermiddel, een truweel, een hamer, een beitel en een gewone of elektrische schroevendraaier.
De staat van je bestaande ondervloer
Het eerste wat je moet doen voordat je een houten vloer plaatst, is de bestaande ondervloer controleren. Deuken of oneffenheden in de ondervloer zullen later tijdens de plaatsing voor problemen zorgen. Daarom raden we aan voldoende tijd te nemen voor een grondige voorbereiding.
Vloerbekleding en plinten verwijderen
Verwijder de bestaande vloerbekleding. In geval van een gelijmde ondervloer moet de bestaande bekleding volledig verwijderd worden. In geval van een zwevende vloer verwijder je eerst het tapijt, het naaldvilt of eventuele andere niet-waterbestendige vloerbekledingen. Indien de bestaande vloerbekleding wel waterdicht is, zoals pvc of linoleum, moet deze niet verwijderd worden. Gebruik echter altijd een geschikte ondervloer van hoge kwaliteit.
We raden aan om ook oude plinten te verwijderen. Je kan nieuwe plinten plaatsen zodra de nieuwe houten vloer klaar is. Gebruik hiervoor een hamer en een beitel.
Controleer op schade
Controleer je ondervloer op schade en losse onderdelen. Maak je geen zorgen over kleine beschadigingen. Zolang er geen grote stukken van je ondervloer ontbreken, kun je je vloer veilig over het beschadigde deel leggen. Schroef - niet spijkeren - alle losse onderdelen vast. Het vastspijkeren van losse stukken verhoogt het risico dat de vloer in de toekomst weer los komt te liggen.
Indien er zich onder de houten ondervloer een kruipruimte bevindt, neem je best contact met je dealer voor informatie.
Een schone en droge ondervloer is essentieel
Nadat dit gebeurd is, zorg je ervoor dat de ondervloer perfect droog en proper is. Verwijder alle sporen van vet, resten of lijm. Controleer of er nog verloren spijkers achtergebleven zijn en stofzuig de vloer grondig.
Controleer het vochtgehalte van je ondervloer aan de hand van een vochtmeter. Het vochtgehalte moet lager zijn dan CM < 2,5% (75% RL) voor cementgebonden chape en 70% RL CM < 0,5% (50% RL) voor anhydrietgebonden chape.
Als het vochtgehalte hoger is of hoger kan worden, moet je andere soorten vochtwering gebruiken. Indien vloerverwarming gebruikt wordt, vereist een cementondervloer een CM < 1,5% (60% RL) en een anhydrietondervloer een CM < 0,3% (40% RL). Zorg ervoor dat het vochtgehalte van een houten ondervloer minder dan 10 % bedraagt. Ben je niet zeker? Vraag dan advies aan je plaatselijke dealer.
Ligt de ondervloer waterpas?
Pro-tip: gebruik een plank om te controleren of de ondervloer waterpas ligt. De ondervloer mag niet meer dan 2 mm per meter EN 1 mm per 20 cm afwijken.
Als je ondervloer oneffen is, neem dan je truweel en wat egalisatiemiddel om alle oneffenheden weg te werken. Vergeet niet dat een goede ondervloer ook problemen met kleine hoogteverschillen zal voorkomen.
Meer informatie: