Hoe herstel je krakende parketvloeren?
In bepaalde omstandigheden kunnen kraakgeluiden optreden, wat volkomen normaal is voor een houten vloer. Het geluid kan per seizoen verschillen omdat hout uitzet en krimpt door temperatuur- en vochtigheidsverschillen.
De kraak- en piepgeluiden van een houten vloer kunnen soms echt een domper zijn op je algemeen tevreden gevoel. Maar maak je geen zorgen; er is een eenvoudige oplossing.
Hou rekening met het vochtgehalte
Een krakende vloer heeft voor 90% te maken met het vochtgehalte. Door een lage vochtigheid gaat een houten vloer drogen en kraken. Wanneer je een gewicht op de vloer plaatst, zorgt wrijving voor de bekende piepgeluiden.
Meet het vochtgehalte van je vloer met een hygrometer of vochtmeter. De relatieve luchtvochtigheid (RL) van je ruimte moet tussen 30% en 60% liggen.
Indien de relatieve luchtvochtigheid van je ruimte lager ligt dan 30%, zet dan een bevochtiger in de ruimte met de krakende vloer. Verwacht wel niet dat de kraakgeluiden meteen verdwijnen als er opnieuw een normaal vochtgehalte bereikt wordt. Geef je vloer enkele dagen de tijd om zich aan te passen.
Opvolging
Vergeet niet dat parket erg gevoelig is aan schommelingen in luchtvochtigheid. Plaats een vochtmeter in je ruimte en vermijd extreme schommelingen in het vochtgehalte.
Zorg ervoor dat je zwevende vloer blijft zweven, zodat hij kan bewegen zonder spanning op te bouwen. Vermijd het plaatsen van zware meubels (bv. keukeneiland) bovenop je zwevende vloer.
Meer informatie: